Dilemma – teaterstykke

dilemma_teaterstykke_lotte_kjaerupStand-up komikeren Morten Marcussen er kommet til byen, hvor han skal optræde om aftenen. I ventetiden besøger han skolen for at få hjælp af eleverne: Han skal bruge nogle gode vittigheder om vold til sin nye forestilling.

Med megen humor demonstrerer han virkemidlerne i sit håndværk og med ironi og sort sarkasme forholder han sig til voldstemaet:  Kulturens, mediernes og iunderholdningsindustriens fremstilling af kriminalitet osv.

Emnet ligger ham tydeligvis på sinde. Han snakker om meningsløse overfald, konsekvenser for ofrene, fængsel, vores straffesystem, og om vidnepligt og moral.

Han afkræver sit publikum svar, holdninger, stillingtagen…

 

Og pludselig forstår vi Mortens dilemma:

Han har selv overværet et overfald – skal han melde sig som vidne?

Han tør ikke, er bange for voldsmændenes eventuelle hævn, og skammer sig over, han ikke gjorde noget for at forhindre…

Bør han melde sig?

Det er i virkeligheden det, eleverne skal hjælpe ham med at afgøre, og derved håber han på en form for syndsforladelse ved at gøre sit personlige ansvar til et kollektivt anliggende…

Målgruppe: 12 år og opefter

Medvirkende: René Foshammer

Instruktør: Jakob Mendel

Uddrag af anmeldelser af “Dilemma”

Randi K. Pedersen,  Børneteater Avisen

Med sin nye forestilling cementerer Teatertruppen Replikken efter succes’en ”Majbrit” sin position som en af tidens mest nødvendige og suveræne produktudviklere på teaterområdet

Træfsikre Provokationer

Med et hårdtslående mix af den populære stand-up comedy-genre og et dybt alvorligt samfundsproblem bringer Teatertruppen Replikken sig igen i front som debatteatrets fornyer

Måske er vold gavnligt for erhvervslivet. Grov vold er i hvert fald et samfundsaktiv, der sætter folk i arbejde – mange folk. Det er ren logik, når Morten Markussen, stand-up komiker på gennemrejse, remser op og tæller sammen, hvilke menneskelige og økonomiske ressourcer der bruges på at bringe voldsofre på fode igen. Så derfor – på med vanten, bliv voldskriminel og sæt samfundshjulene i gang.
Det er snak lige ud af posen, hvor provokationerne uophørligt slår ned med militær præcision og enorm træfsikkerhed. Mens kvitteringen falder prompte i form af forargede grin fra de unge tilskuere, der desværre ikke kan efterkomme Mortens ønske om et par saftige volds-vitser til aftenens stand-up show.
Til gengæld får de den tvivlsomme oplevelse at skulle høre på de grovheder, manden allerede kan.
Bedre bevis på, at Replikkens nye ungdomsforestilling om volden og dens ofre går rent ind, kan næppe forlanges.
Årsagen til den store succes hos tilskuerne – selv når de bliver hevet op på gulvet for at spille med – skyldes uden tvivl både tema og den valgte, kunstneriske form. Hvor René Foshammer på fremragende måde på en gang udnytter og holder distance til rollen som stand-up komiker. Måske en indirekte kommentar til det USA-importerede Kulturfænomen.

Vitserne flyver om ørerne på folk, den ene værre og mere afskyvækkende end den forrige. Serveret med al den lynsnare frækhed, der er det halve af stand-up’ ens udtryk, og som kræver maksimal tilstedeværelse af sin udøver.
I hvert fald, hvis han vil opnå det medspil fra publikum, der er nødvendigt for at forestillingen, som er helt uden ydre virkemidler, kan lykkes. Det er lige så genialt, som det er oplagt at vælge den p.t. mest populære genre blandt de helt unge, når man vil i kontakt med dem.

Så altså går den velspillende René Foshammer til biddet og anbringer sig i slipstrømmen fra amerikanske berømtheder som Eddie Murphy.
Og der gør han sig godt med en direkte, pågående stil og en snert af friskfyr brutalitet, som gør ham troværdig og holder folk i ånde. Ikke helt sikre på om skuespilleren virkelig mener det, han står og lukker ud. Hvilket er en hel del.
På forbløffende kort tid får tilskuerne smækket stort set alle væsentlige faktorer på bordet, der berører vold og anden ungdomskriminalitet. Lige fra bevidstløst overtagne amerikanske gadenormer til det danske straffesystems iboende tåbelighed.

For så på falde rebet at få serveret en pointe, der sætter det hele i skarpt relief.
På den måde lades ingen i tvivl om, at målet med det hele er at skabe debat.
Alligevel befinder ”Dilemma” sig tydeligvis 25 jubilæumsår fra det oprindelige debatteaters belærende kedsommelighed.

Tekstuddrag fra “Dilemma”

(Scene 2)

Prøv lige at tænk over det – løber samfundet i virkeligheden RUNDT på grund af kriminaliteten ?

Jamen lad os nu lige se lidt positivt på det ikke…

måske er det i virkeligheden et enormt aktiv for samfundet, at vi har nogle rødder, der gider have besværet med at hive poterne op af lommerne og banke nogle medborgere ned på gaden af og til, ikke – i stedet for at stå og hænge på en grillbar eller sidde og se videovold derhjemme… enormt passiviserende, ikke ?

Måske skulle man give dem statstilskud……

Hvis vi nu tager et eksempel: Vi tager en almindelig gemen skoleelev – er der nogen, der melder sig frivilligt…?

Ja, bare en helt almindelig fyr, ikke – helst af hankøn – piger GØR sig ikke rigtigt i denne her sammenhæng, i hvert fald ikke statistisk… vi tager en eller anden – hvad med dig…

O.K. nu tager vi lige dig…kom lige herop, hvad hedder du ? Ligemeget – vi kalder dig Bent-Brian, ikke ?

Hvor gammel er du ? 16 ? Fint – 16 er en bedårende alder…. din ungdoms vår og alt det der – og så kan du straffes, masser af muligheder i den dreng, ikke sandt… livet ligger foran ham – karrierevalg og sådan..

Vi laver lige en hurtig beregning på, hvor meget arbejde der er i Bent-Brian, som han står og går her, ikke –

Hvad er der af samfundsøkonomi i ham. Hvad bidrager det samfundet at have sådan en teenager kørende…

Forældrene skal jo skrabe hjem til rugbrødet og cola beholdningen og den slags, folkeskolen og klub medarbejdere – nåja, de er der jo alligevel for at tage sig af alle jer andre zombies, …Deodoranter, shampo,

Clearasil, det batter heller ikke rigtig..

Næh, hvis vi virkelig skal have hjulene i gang, så skal Bent-Brian beslutte sig for at blive kriminel – volds kriminel.

Det kan ligefrem være, vi kan få iværksætter ydelse for dette her.

Hør nu efter.. også jer ovre i statistikken ikke…ja, I skal ikke sidde og grine dumt – I kommer ind i billedet lige om lidt. Bare pas på.

Vi siger lige, at Bent-Brian går og keder sig tilpas meget til, at han beslutter sig for at gøre noget ved det, ikke ?

Bent-Brian har set alle de nogenlunde bærbare voldsfilm, de har nede i udlejningen ikke – plus det løse på TV3 og alle kanalerne, o.k. ?

Nå – Bent-Brian har tanket godt op med videovold og har sat sig nogenlunde grundigt ind i metoderne. Vi behøver ikke nogen startkapital… knive og pistoler og den slags er slet ikke noget must for en seriøs ung mand med mod på lidt manuelt arbejde.

Mange store folk her i verden praler jo netop af, at de er startet med de bare næver…. det gør Bent-Brian her også …. bogstaveligt talt…

Ud på gaden… stå og hænge lidt på et par relevante gadehjørner – og så kigger vi os lige et offer ud… en, der er motiveret for at blive udsat for lidt grov vold, ikke…. – ikke noget, der kræver den helt store indsats…

o.k. hvem melder sig…..?

Nå, så begynder statistikken at trykke sig, hvad ? Er der en, der melder sig… kom nu – vi skal lige have en demonstrationsmodel – vi leverer dig pænt tilbage bagefter…nå, o.k. de færreste bliver selvfølgelig også spurgt på forhånd…

Hvad siger du Bent-Brian – er der ikke en af gutterne her, du egentlig trænger til at give et par på frakken…. en, der har hugget dit viskelæder i tredje klasse, bagt på hende, du er vild med… eller smidt din madpakke i papirkurven… kom nu…. ja, for mig ser de sgu da langt fra ud som flinke fyre, allesammen, vel ? Tør du ikke ? Vil du ikke gøre din indsats for samfundet ? Bent-Brian…du skuffer, du gør !

Nå, så vælger jeg en  – vi ta`r lige dig,… kom du med mig.. stil dig her – nej nej, der sker ikke noget… vi skal bare lige have demonstreret princippet.

Gok ham så en på bærret, Bent-Brian…. nej ??? Nå, men hvis du ikke vil så skal jeg nok.

(stunt-tipper den “frivillige”)

Sådan… røv irriterende type, er vi enige, Bent Brian ?…. træls ! pæn T-shirt, pænt hår – sikkert masser af succes hos sildene….. sådan noget er vi SURE PÅ, ikke Bent-Brian – styg karakter, ikke ?

Nej, offer – bliv du bare liggende, du må endelig ikke rejse dig og slå igen…. og vi vil ikke vide, hvad du hedder – så går fidusen af det – vi skal jo netop have et fuldstændigt anonymt offer for det her – planløs vold – der må ikke være nogen MENNESKER i det, så er det meget mere svært for mig….nånej, for Bent-Brian..

Vi siger så, at onkel OFFER herovre er blevet pandet ned og ligger og små -forbløder på flisebelægningen her, ikke sandt. Satan til svineri, iøvrigt… nå…. Bent-Brian du forsvinder diskret ud til en side – men heldigvis VED vi jo, hvem du er – eller vi finder i hvert fald ud af det lige om lidt…

O.k. så går vi i gang….

Vi starter med sygehusvæsenet… vi skal lige have to-tre ambulancefolk -vi kan sige, det er jer tre her… og så lige en til at tage telefonen på alarmcentralen – det kan være dig…. fint – det var allerede fire…. bare vent og se, hvad vi kan udrette, når vi smøger ærmerne op… bare vent…

Godt, og så var det skadestuen med læger og portører og plejersker og det hele… lad os bare sige jer otte derovre… er det i underkanten ? nå ja, men vi skærer jo ned på de offentlige budgetter for tiden… der er jo ingen, der siger, at onkel offer skal have luksuspleje vel… sådan skal det heller ikke hedde sig..det er ikke noget privathospital, dette her.

Godt – og så lige det løse til gipsbandager og plastre og måske ekstra blod og laboratorieprøver og det… vi tager en fem-seks stykker her… mindst….. og smertestillende medicin – det giver nok tre mere – nå ja, der skal jo også forskes ikke ? Medicinalindustrien har sgu penge nok…..vi siger fire…

Og lad os så bare sige, at onkel Offer hernede i gulvhøjde har brug for en uges indlæggelse og skal vi sige tre måneders genoptræning, ikke…. så har vi lige lidt flere sygeplejersker og smørrebrødsvogne og vaskerifolk  og rengøringspersonale og alt det …. jojo.. det løber skam op….. 6 mand på her… er det i underkanten… o.k. vi siger ti – der skal jo også lidt socialrådgivere med….. og måske dem på forsikringsselskaberne….

JA, der var den FORSIKRINGSSELSKABERNE… onkel Offer har måske tegnet en fritidsulykkesforsikring….. guffe guffe – lad os så bare sige 12, – ikke så meget pjat.. der skal jo også gøres rent hos forsikringsselskabet…

Og VI ER SLET IKKE GÅET I GANG MED PAPIRINDUSTRIEN ENDNU…. tænk lige på, hvor mange skovarbejdere, der skal stå og HØVLE fyrretræ ned i nord-Sverige til alle de journaler og skadesanmeldelser og breve frem og tilbage, og hvad ved jeg……jaja… bare vent til vi når til POLITIRAPPORTERNE, folkens… der er lang vej endnu.

O.k. hvor mange har vi fået aktiveret indtil nu – en finger i vejret… nå jo, det var da ret godt gået bare på fem minutters seriøs planlægning, ikke ?

Fint nok….

Lig lige og nyd udsigten, onkel Offer ikke…. nu ER du blevet til statistik – nyd din nye værdighed…

Og så kan vi stille og roligt gå i gang med Bent-Brian… hvor har vi ham…. ? o.k. du sidder der…

Vi siger, du er smuttet tilbage på grillen – lige ude på lokummet for at vaske det værste blod af reversen … og så ind og nappe to hot og en bøvsevand efter veludført gerning, ikke sandt.

Fint, du bliver lige siddende der – mens vi sender et hold strømere ud på valpladsen..

Hvem vil være strømerne ? Ahr, nu ikke så meget pjat… I får ikke så meget i løn og I får måske en over nakken en gang imellem – men I får en FIN uniform på – måske endda med kasket, og nogle af jer får lov at køre på motorcykel ….. HURTIGT uden at I kan få bøder for det…. kom nu…

Jaja, det her er borgerligt ombud – vi tager lige de fem grove herovre – I vil gøre jer bedårende i uniform…. er soldaterpapirerne i orden ? Nå ikke….. ja, du skal måske lige have rettet manken lidt til… eller o.k. der skal jo også bruges folk i uropatruljen…så skidt med det.

I fem rykker lige ud på gerningsstedet og myldrer lidt omkring og måler op og afhører naboer og eventuelle vidner og sådan…. og så hjem på pinden og hygge jer med en rapport om historien…. det tager LANG tid….

Har I lagt mærke til, at på film og tv, der er strømere altid fremstillet som nogle imbecile chimpanser, der kan bruge en halv time på at skrive “Der var engang…” med to-fingersystemet…jaja, jeg siger da ikke noget om den gennemsnitlige hjernekapicitet indenfor politi-etaten… men vi andre kan godt få LIDT mere skub i tasterne, når vi sidder og chatter rundt på nettet om natten, ikke ?

Never mind: Fem mand ud og hjem…. og så skal der kyles en masse rapporter og papirer og sager rundt på diverse kontorer… og der skal holdes møder og der skal efterforskes…

Og lad os bare lade være med at gøre dem dummere end de er. Det tager jer ikke meget mere end en halv dag at snuse jer frem til Bent-Brian….

……….vi kan jo sige, der er nogen, der har set ham og kan komme med et fuldstændigt signalement….